Orthomoleculaire Voedingsleer,  

Het gezondheisdeidseffect van een voedingssupplement:
Hoe bepaal je dat?

Wij kennen de Orthomoleculaire Voedingsleer en de Orthomoleculaire Geneeskunde.
De Orthomoleculaire Voedingsleer is erop gericht de gezondheid te bevorderen, door de lichaamscellen de fundamentele bouwstenen van het organisme te voorzien van optimale hoeveelheden van alle vitamines, mineralen en van andere noodzakelijke voedingsstoffen.
R.D.A. officieel aanbevolen dadelijkse hoeveelheid voedingsstoffen die wij nodig hebben van b.v. vit. C=15mg.
Als een voedingssupplement 1/1/2 maale zo veelbevat dan wordt het automatisch een geneesmiddel, dat valt onder de geneesmiddelwet.
Op dit moment is het nog niemandsland.In Engeland is dat voor een deel al ziekenfondsvoorziening,- gunstig teken- dan wordt het ook mogelijk met de orthomoleculaire geneeskunde meer te doen. Nu zijn wij nog sterk gebonden aan de kosten.

Begrip orthomoleculair:

Voor het eerst gebruikt door Pauling, tweevoudige Nobelprijs winnaar, hoogleraar biochemie.
Hij is al dik in de tachtig maar leidt nog steeds een instituut in Californië, hij doet veel research naar voedingsstoffen vooral naar vit.c, bekend geworden door zijn publicaties.
Het woord is door hem geïntrodiceerd en bleef beperkt tot het gebied van de psychiatrie, dit kwam weer door Abraham Hoffer die de eerste was die in de VS begon om vitaminen te gebruiken in de psychiatrie. Hij was psychiater en hij had  diverse mensen in diverse ziekenhuizen onder behandeling, waaronder een grote groep schizofrene patiënten.